Standpunten

Kom in actie!

Onze standpunten

Voor kleinschaligheid.
Tegen massatoerisme.

Geen uitbreiding van camping Bij de 3 Linden
Geen uitbreiding van 25 naar 240 plaatsen. Dit zou neerkomen op minimaal 115.000 camping overnachtingen per jaar.
Maximaal 60 vakantiewoningen op Camping de Wigherhorst
Maximaal 60 vakantiewoningen in plaats van de geplande 186 huisjes. Dit zou minimaal 250.000 overnachtingen per jaar betekenen.
Geen nieuw hotel bij Sauna Thermen Berendonck
102 kamers.
Gemiddeld 2 personen.
Bezettingsgraad 95%.
Minimaal 70.000 overnachtingen.
Onderzoek correctheid gevolgde procedures.
Onderzoek de juistheid van de gevolgde procedures bij de ontwikkeling van de genoemde projecten door de Gemeente Wijchen.

Onze onderbouwing

Net als bij natuurgebieden zoals de Amazone, verloopt de afbraak van het Vennengebied in stapjes. Een gebied dat al duizenden jaren oud is wordt stilletjes aan door massatoerisme vernietigd.

Uit het plan “de toeristische visie gemeente Wijchen 2020/2030” (Zie hier) blijkt dat er een doelstelling is van 20% toename van het aantal overnachtingen. Dit komt neer op zo’n 17.000 extra overnachtingen per jaar. Zet dat af tegen het daadwerkelijke aantal van 435.000 overnachtingen, dan hebben we het over een groei van maar liefst 510% in plaats van de geplande 20%!

De Berendonck

Aangelegd in 1976 is het weliswaar een van de jongste natuur- en recreatie gebieden in het vennengebied heeft het heel snel zijn “onschuld” verloren door de exploitatiedrift van eigenaar Leisurelands die weer eigendom is van zo’n 20 Gemeenten (o.a. de Gemeente Wijchen).

In 2012 is Leisurelands met een aantal initiatieven gekomen om de afnemende belangstelling voor de Berendonck weer terug te brengen naar zo’n 500.000 bezoekers per jaar.

Aan het bestaande recreatieaanbod werden de volgende zaken toegevoegd:
– Een thermencomplex (150.000 bezoekers extra per jaar)
– Een horeca-paviljoen
– Outdoor-activiteiten
– Recreatieve verblijfsfuncties in de vorm van een strandhuis en groepsaccommodatie (verwachte toename 10.000 bezoekers per jaar)
– Een speel-, leer- en vermaakscentrum (maximale toename bezoekers begrensd op 60.000 per jaar)
– Evenementen (formalisering en begrenzing in omvang van reeds bestaand toegestane activiteiten)

Hotel Sauna Thermen Berendonck

Hoewel in de Beslisnota 16 RZ117van de Gemeente Wijchen van 25 april 2016 letterlijk wordt aangegeven (blz. 13) dat het ontwikkelen van een hotel niet mogelijk is en niet zal gebeuren gebeurt het toch. Het hotel krijgt 102 kamers wat bij een bezettingsgraad van 80 % neer komt op 60.000 gasten per jaar.

Landal Park Hof van Berendonck

Op 18 februari 2021 verschijnt het rapport “De toeristische mogelijkheden van de Wighenerhorst”. In het rapport wordt geadviseerd de bestaande camping te sluiten en een bestemming als bungalowpark te ontwikkelen. Tevens wordt geadviseerd om de “vrijgekomen” campingplaatsen als uitbreiding aan camping Bij de 3 linden te geven. Vanaf dat moment gaat het snel; de bewoners van de Camping Wighenerhorst krijgen in mei 2021 te horen dat hun contract niet meer verlengd wordt, in december wordt bekend dat camping en manege verkocht zijn aan projectontwikkelaar Klaas Odink van Copare die in de Gelderlander zijn aankoop als volgt uiteen zet:
“Ik zie toekomst in de Wighenerhorst, anders had ik het niet gekocht” ,,Er is prachtige natuur rond het park, waar mensen kunnen wandelen en fietsen. Wijchen en Nijmegen zijn dichtbij dus er is van alles te beleven.”

Camping Wighenerhorst

Niet veel later blijkt dat Landal de nieuwe exploitant wordt. Op 22 april 2021 zouden er 60 huisjes komen. Op 12 januari 2022 zegt de door de Gemeente ingehuurde adviseur Jordy Wientjes dat 60 inmiddels 100 is geworden. Onder de naam ‘Hof van Berendonck’ wordt de volgende attractie aan dit gebied toegevoegd en hebben we het over 100 huisjes, gemiddeld 4 personen met een bezettingsgraad van 65%, dus zo’n 95.000 overnachtingen. Eind februari blijkt dat de Gemeente ruimte biedt aan 186 huisjes wat volgens dezelfde formule leidt tot een toename van ruim 270.000 overnachtingen op jaarbasis.

Camping Bij de 3 Linden

Boerderij camping Bij de 3 Linden is gestart met 25 campingplaatsen in 2014 als ruil voor de sanering van het pluimveebedrijf. Met 22 parkeerplaatsen, 2 bedrijfswoningen en bestaande bebouwing wordt opslag van werktuigen, akkerbouwproducten en caravan geboden. In mei 2015 wordt een kleinschalige Bread & Breakfast en een groep accommodatie voor maximaal 40 bedden geopend. Wij zien dit als kleinschalig en hebben daar als platform absoluut geen problemen mee.

Waar wij wel problemen mee hebben zijn de plannen om de camping uit te breiden naar 240 plaatsen; en vertienvoudiging ! Als we uitgaan van een openingsperiode van april tot oktober en van een gemiddelde bezettingsgraad van 75 % (Bron Stratech 2021) en gemiddeld 2 bezoekers per plek zijn dat 70.000 overnachtingen extra ten opzichte van de huidige 8.000 overnachtingen !

Het initiatief zoals genoemd in het rapport “De toeristische mogelijkheden van de Wighenerhorst” (zie Vrienden van de Vennen) waarbij de seizoen campingplaatsen van camping De Wighenerhorst worden ingeruild voor zowel bungalows voor Landal als staplaatsen voor Bij de 3 linden vinden wij volkomen onlogisch en onacceptabel.

Ook hierbij wordt volledig voorbij gegaan op de impact op het Vennengebied en andere nadelige consequenties.

Camping Bij de 3 linden ligt in het Vennengebied in het meest rustige gedeelte van het Vennengebied met een bijzonder prachtig natuurgebied waar rust heerst. Staatsbosbeheer ziet het gebied als kraamkamer. Door de uitbreiding wordt deze “kraamkamer functie” fors aangetast.

Alverna zal veel overlast ondervinden op haar wegen en in omliggend natuurgebied. Er zijn geen positieve effecten voor de inwoners van het nabijgelegen Wijchen, enkel veel nadelen.

Help mee de vennen te beschermen tegen massatoerisme!

Teken de petitie